Lovasi – Idáig tudom a történetet

Lovasi – Idáig tudom a történetet

Már jó ideje nem kétséges, hogy így van, de innen 2019-ből nézve végképp nem kérdés, hogy Lovasi András a magyar könnyűzene-történet egyik legfontosabb, megkerülhetetlen figurája. E sorok írója, Németh Róbert, valamikor 1988 magasságában, a főváros akkori egyik legfontosabb underground megmozdulásán, a Petőfi híd budai hídfőjénél található Goldmann menzán rendezett Aranyember Fesztiválon vette fel a pécsi szálat. (Lovasiék hajnal valahánykor léptek színpadra, és a frontember valami olyan bombaszttal konferálta fel zenekarát, hogy: “Sziasztok, mi vagyunk a Kispál és a Borz Pécsről és most eljátszunk pár számot.”) De akkoriban már játszottaak a Lyukban is, kicsit korábban meg egyenesen Pécsről jelentették, hogy “van egy kurva jó zenekar, minden dala sláger”.

Na onnan ível a történet napjainkig, a Kiscsillag zenekar megalakulásán át egészen a Lovasi 50-ig – bár ez utóbbi értelemszerűen már nem szerepel a 2016-ban megjelent, Lévai Balázs által írt Lovasi – Idáig tudom a történetet cím könyvben. Minden más, de legalábbis sok minden más viszont igen. A könyv élettel teli és vibráló és személyes – ez a mesélő figurája és fazonja mellett leginkább annak köszönhető, hogy a sztorikat szerencsére egy Lovasihoz nagyon közel álló, ahogy mondani szokták, hozzá ezer szálon kötődő szerző rakta össze.

A Lovasi-könyv, számos zenészéletrajzzal ellentétben, melyek az alkotó pályájának egy vagy több fontos szakaszát metszik ki és mutatják be, becsülettel végigkíséri Lovasi életét a baranyai sváb gyökerektől az első zenész-szárnypróbálgatásokon át a rendszerváltás körüli Kispál-starttól a zenekar sikerein, feszültségein és feloszlásán át az elmúlt évek történéséig. Lovasinak amúgy kifejezetten karcos az álláspontja, ami magamagát illeti: “Ha engem kérdeznek, biztos nem haverkodnék magammal, ezt szögezzük le elöljáróban. Sokszor idegesítő fasz vagyok. Az izgága, szemüveges csávó a szomszéd asztaltól, aki hangosan okoskodik, és mindenről van véleménye. Megvan? Ezt a megnyerő karakterrajzot azért skicceltem fel a legelején, mert ez az én sztorim, vállalom az összes hibájával, hülyeségével, torzulásával és korlátjával együtt. Lelkem rajta.”

A könyv az alábbi linkre kattintva megvásárolható a Libritől közvetlenül:

MEGVÁSÁRLÁS