Klíma tisztítás házilag

Klíma tisztítás házilag

Ha szeretnénk, hogy otthonunk a nyugalom szigetévé váljon, fontos a klíma megfelelő, évenkénti tisztítása. A műveletet mi magunk is elvégezhetjük vagy fordulhatunk szakemberhez is, aki klíma felmérést (állapot ellenőrzést) is végez. A Klimamate cég klíma tisztítás mellett telepítéseket is vállal, teljes körű kivitelezéssel.

Hogyan tisztítsuk a klímát?

A klíma tisztítást a jobb teljesítmény érdekében is célszerű elvégeztetni. Ha magunk szeretnénk ezt megoldani, akkor pár órát vagy akár egy teljes napot is érdemes rászánni. Az egység belső része általában a problémás, a külső egység – típustól függően – nem mindig igényel karbantartást, ha mégis, lehetőleg hozzáértő csinálja.

  • kapcsoljuk ki a készüléket
  • nyissuk fel a hálózati egységet
  • tisztítsuk meg a légkondicionáló szűrőit

A legjobb tisztító megoldás az öblítés nélküli tekercs tisztító, amelyet a helyi háztartási boltban beszerezhetünk. Ez a permet felhabzik, majd csepeg az egység lefolyó edényébe, és magával viszi a szennyeződést és a port. Minden olyan helyre érdemes befújni, ahová már nem ér el a kezünk.

A légkondicionáló szűrő takarítása

A légkondicionáló egységek gyakran tartalmaznak olyan szűrőket, amelyeket inkább kicserélni kell, nem pedig tisztítani, tehát ha a szűrőt szeretnénk letakarítani, akkor nem árt ellenőrizni a használati útmutatót, hogy a szűrő tisztítható-e.

A legegyszerűbb módszer, ha a szűrőt beáztatjuk a kádba vagy mosdókagylóba. Lágy szivacsot vagy kefét használjunk, amelyik nem okoz károkat a szűrők belsejében. Ezután pedig az erre a célra használatos spray-el befújhatjuk a szűrőt. Rövid száradás után –  típustól függően a száradási időnek 30 perc is elég, a bonyolultabb eszközök egységeinek azonban több óra is szükséges –  helyezzük vissza az egységbe és indítsuk újra a rendszert.  A szakemberek szerint célszerű legalább 30 percig járatni a klímát, hogy jól megtisztuljon.