Beatles – A fejek forradalma

Beatles – A fejek forradalma

Kis túlzással mondhatnánk: ki nem írt könyvet a Beatlesről? A poptörténelem, sőt, ne legyünk szűkkeblűek, a kultúrtörténelem egyik legnagyobb hatású produkciójának, jelenségének, teljesítményének történetét és hatását tényleg kismillióan próbálták elmesélni vagy elemezni, több-kevesebb sikerrel. Hiszen a Beatlesről tényleg annyi mindenkinek van véleménye, mondanivalója, állítása; annyi szögből, annyi alapállásból lehet róla beszélni. És akkor elérkeztünk a lényeghez. A fejek forradalma című könyv minden idők talán legjobb Beatles-munkája. A könyv eleve stílusbravúr: úgy meséli el a Fab Four történetét az elejétől a végéig, hogy valójában nem definíció szerinti életrajzi könyv. Ez a kötet ugyanis alapvetően a zenekar dalait mutatja be a kezdetektől az utolsó lemezekig – és nemcsak az ismerteket és a publikáltakat, hanem azokat is, amelyek sosem láttak napvilágot.

A könyv ugyanakkor nem, vagy nem csak katalógusszerű dal- és albumismertetés, hiszen az egyes szerzemények elképesztően izgalmas, szakavatott és mégis közérthető elemzése alatt búvópatakként ott húzódik a Beatles története – A fejek forradalma, ha feldobom, dalismertetés, ha leesik, történetmesélés. És akkor még nem is beszéltünk a könyv első néhánytíz oldaláról, ami egészen elképesztően okos, érdekfeszítő és élvezetes elemzése és összehasonlító értékelése a késő ötvenes és kora hatvanas évek angol és amerikai ifjúsági és popkultúrájának. De nemcsak annak, hanem összességében azoknak a társadalmi közegeknek és kontextusoknak a bemutatása – hogy mást ne mondjunk, például a brit könnyűzenét részben “kitermelő” oktatási rendszernek -, amelyekből az angolszász poprock szárba szökkent.

A fejek forradalma legfőbb erőssége, hogy miközben igazi, zenebuziknak szóló “Bitlisz-szent könyv”, amelyekkel a rajongók a végtelenségig elbíbelődhetnek, mégsem bennfentes, okoskodó vagy sznoboskodó. Ha nem die-hard Beatles-rajongó és a kezébe kerül ez a könyv, nem fogja kellemetlenül érezni magát tíz sor elolvasása után – sőt: egyszerre csak kedve lesz még többet megtudni erről az egészen kivételes hatású történetről.

A könyv az alábbi linken keresztül megvásárolható a Libri könyváruházban: MEGVÁSÁRLÁS